Bilgiye, bilmediklerimize ve öğrenmeye dikkat çeken yönetici danışmanı, ünlü yazar, psikolog Eddi Anter bilgiyi elde edebilmek ve bilmediğimizi de kabul etmek için için bizimle bazı ipuçları paylaşıyor.
“Bilgi enerjidir, akışkandır ve değişkendir. Hiç bir zaman belli bir konuda tüm bilgiye vakıf olmanın imkânı yoktur çünkü her gün bilgi değişmektedir. Bilgi, aynı enerji gibi yoktan var olmaz ve yok olmaz. Sadece yeni bilgi eskisinin yerini aldığında onu gereksiz hale getirir.”
Diye sözlerine başlayan Eddi Anter sözlerine devam ediyor:
“Bilgi sahibi olmak eğitim veya tecrübeyle olur. İlk başta aile ile başlar, okulda öğretimle devam eder, hayata atıldıktan sonra bireysel çabayla gelişir. Genel anlamda baktığımda bildiğimi bildiğim belli konular var. Bildiğim konularla kısıtlı kaldığım takdirde ya o konularda ustalaşırım ya da sürekli bildiğim şeyleri tekrar edip yerimde sayarım. En çok sözünü ettiğim, konuştuklarımın neredeyse tamamını kapsayan yerdir. Burası benim ön bahçemdir, evimin girişidir.
Bildiğimi bilmediğim konular da var. Bu konular hakkında ne kadar bilgiye vakıf olduğum bilinçaltımda gizli. Bilgiler benden bağımsız olarak açığa çıktığında, hareketi yapan veya sözü söyleyen ben olmama rağmen durum karşısında çoğu zaman ağzım açık kalır. İnancıma göre bilinçaltında tüm yaşanmışlıklara ve bilgiye vakıfım ancak anımsamıyorum. Yani ben Çince ve Rusçayı biliyor fakat bu lisanları hatırlamıyorum. Öğrenmek denilen eğitim süreciyse sadece hatırlamak üzerine kurulu. Aslında hiçbir şeyi öğrenmiyoruz sadece anımsıyoruz. Her an her şeyin aniden tezahür edebileceği bu alan benim gizli çatı aram ya da karanlık bodrum katım olsa gerek.
Üçüncü bir husus bilmediğimi bildiğim konular. Mesela tıp, fizik ya da kimya ile ilgili pek bilgim yok çünkü ilgimi çekmiyor. O yüzden bilmediğimi biliyorum ve bununla ilgili bir şey de yapmıyorum. Burası genelde gizlediğim veya ortaya çıkarmakta tereddüt ettiğim yer. Eksiklik, yetersizlik veya cahillik içerdiğinden arka bahçem ya da gizli kuyumdur burası.
En son olarak bilmediğimi bilmediklerim kaldı. Şüphesiz en zayıf, en bilinmeyen karanlık yan bu. Hem her şey olabilir, hem de hiç bir şey çünkü bilinmezin en gizemli tarafı burası. Bilmediğimi bilmediğim durumlar genelde önceden hiç düşünülmemiş, görülmemiş, deneyimlenmemiş olanlar. Bir şeyle ilk defa karşılaşmak durumunda gösterilen tepkiler ağzı açık kalmak, şaşırmak, anlamlandıramamak gibi. Burası evimin bahçesinde kazılı duran bilinmeyen bir hazineyi, aniden çıkacak yabani ot ya da çiçekleri, belki de toprağın altından geçen gizli ve gizemli bir doğal kaynağı temsil eder.
Yaşamın güzel tarafı ilk başta karşımdaki kişinin ne kadar bildiğini hiç bilmediğimdir.
Belli bir konuda ne kadar bilgiye sahip olduğumu tam olarak bilmediğim için genelde sohbetlerde baştan söz almayanlardanım. Önce herkesin konuşmasını bekler, söylenenleri dinler, söylenmeyenlere dikkat ederim. Sonunda kimin ne bildiği konusunda bir karara varırım. O zaman ben de kendimdekileri ortaya koyarım ve konuşma zamanım gelir. İlk konuşan veya çok konuşan her zaman bildiğini bildiği konularda tekrar adımlar atmaya devam eder, yeni bir şeyler öğrenmez.
Amaç ne kadar bildiğini söylemek veya göstermek değil, bilmediğini bilmediğin konularla karşılaşmaya hazır olup taze ve yeni bilgiyi almaktır.
O yüzden, “Çok konuşma boş, boş konuşma çok.”
Maksat kafandaki düşünceleri değiştirmek. Düşünceler değişince ruh hali de değişiyor. Haliyle farkındalık artıyor başarı ve performans oranı da yükseliyor." diyen Eddi Anter'in bu konuda kullandığı birebir kişisel yönetici danışmanlığı programı var.
Kişisel Yönetici Danışmanlığı, standart hazırlanmış, kalabalık guruplar için sunulan etkisi kısa süren kişisel eğitimlerinden öte kişiye özel bir değişim ve dönüşüm hizmetidir. "Vaktim yok, sabrım yok, ihtiyacım yok" zihniyetindeki yöneticiler için ideal bir programdır. Şahsi ihtiyaçları tespit ederek çözüm üretmek, sonuç odaklı kalıcı çareler bulmak bu danışmanlık hizmetinin başarı sırrıdır.
EDDİ ANTER'E ULAŞMAK İÇİN
Linkedin profili: https://www.linkedin.com/in/eddi-anter-mba-ms-b3736512/
Websitesi: https://eddianter.com/
Facebook : https://www.facebook.com/EddiAnter
Instagram: https://www.instagram.com/eddianterofficial/
Email: eddi@vesteks.com