BAŞKAN İMAMOĞLU: “MERKEL İLE GÜZEL BİR DİYALOG ORTAMI OLDU”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. Yıl dönümü anmasında bir araya geldiği Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile aralarında geçen konuşmaları basın mensuplarıyla paylaştı.


BELEDİYELER 9.11.2019 18:24:00 0
BAŞKAN İMAMOĞLU: “MERKEL İLE GÜZEL BİR DİYALOG ORTAMI OLDU”

. İmamoğlu, “Kendisi beni tebrik etti. Ben de kendisine Almanya Türkiye ilişkilerinin çok önemli olduğunu ifade ettim. Bir ara ayrıldık. Sonra kendisi bizzat gelerek Federal Kongre’nin Meclis Başkanını bizzat tanıtmak istediğini söyledi. Sayın Merkel beni alıp yanına götürdü. Kendileriyle üçlü sohbet yaptık. Daha sonra da çiçeklerimizi bıraktık. Ardından da Sayın Cumhurbaşkanı ile bizi tanıştırdı. Güzel bir diyalog ortamı olmuş oldu” dedi.

ROTES RATHAUS / BERLİN

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Berlin Belediyesi ziyaretinden önce Doğu ve Batı Almanya’yı birbirinden ayıran duvarın yıkılışının 30. yıl dönümü anması ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile arasında geçen konuşmayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu’na sorulan sorular ve İBB Başkanı’nın verdiği yanıtlar şunlar oldu:

“BELKİ DE YIKILACAK ÇOK DUVAR VAR”
Önemli bir törene katıldınız? Hislerinizi alabilir miyiz törene ilişkin? Niye bu törendeydiniz, öğrenebilir miyiz?

-Berlin, İstanbul ile 30 yıldır kardeş şehir. Hatta Berlin Duvarı yıkılışının hemen bir hafta sonrasında imzalar atılmış. Bu da çok özel bir durum. Hem 30. yıl hem kardeş şehir olmamızın yanı sıra duvarın yıkılışının yıldönümü töreninde bulunmak bizim için çok değerliydi. Bir yönüyle duvarın yıkılışı çok önemli bir simge. Geçtiğimiz yüzyılın ön önemli simgelerinden birisi. Bir rejimin bitiş anı. Birbirine seven insanların buluşma anı. Özgürlük talebi olan insanların bir araya geldikleri çok değerli bir andı. Berlin Belediye Başkanı’nın davetiyle burada olduk. Farklı ülkelerden başkanların katıldığı çok değerli bir protokol vardı. Farklı ülkelerden yine kardeş şehirler buradaydı. Benim için de değerliydi. Aslında mesajı kuvvetli. Belki de yıkacak daha çok duvar var. İlla duvar bazen fiziki duvar olmayabiliyor. İnsanları bölen, ayrıştıran o duvarları yıkıp; tolerans ve diyalogu en üst seviyeye taşımamız gerektiğini düşünüyorum.

“TEBRİKLERİNİ İLETTİ”
Şansölye ile de dakikalarca sohbet ettiniz? Aranızda nasıl diyaloglar geçti?

-Sayın Merkel ile tanıştık. Tebrik etti, başarılar diledi. Ben de kendisine Almanya-Türkiye ilişkilerinin çok önemli olduğunu ifade ettim. Köln de kardeş şehrimiz. Diyalogları daha üst seviyeye taşımak, iki ülke arasındaki kuvvetli bağları daha da geliştirmek niyetinde olduğumuzu belirttim. Buradaki Türk nüfusun yoğunluğu zaten ortada. Sayın Şansölye de bana başarılar diledi. Tabi ki aynı duyguları paylaştı. Bu da bizi mutlu etti. Duvarın yıkılışının yıl dönümünden dolayı da kendilerini kutladım. Hem de hayatını kaybedenleri andığımı dile getirdim. Bir ara ayrıldık. Sonra kendisi bizzat gelerek Federal Kongre Meclis Başkanı’nı bizzat tanıtmak istediğini söyledi. O biliyorsunuz tekerlekli sandalye kullanıyor. Sayın Merkel beni alıp yanına götürdü. Kendileriyle üçlü sohbet yaptık. Daha sonra da çiçeklerimizi bıraktık. Ardından da Sayın Cumhurbaşkanı ile bizi tanıştırdı. Güzel bir diyalog ortamı olmuştu.

Merkel’i İstanbul’da misafiriniz olarak görecek miyiz?

-Tabi onu söyledim. “Sayın Cumhurbaşkanının misafiri olarak geliyorum” dedi. Ben de “İstanbul’da olduğunuzda programlarınızı takip edeceğim ve sizi mutlaka misafir etmek istiyorum’ dedim.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANIİLE GÖRÜŞTÜ

İmamoğlu, değerlendirmelerinin ardından Berlin Belediye Başkanı Michael Müller’in onur konukları için verdiği öğle yemeği davetine katıldı. İmamoğlu, burada Belediye Şeref Defteri’ni imzaladı. İmamoğlu, yemeğin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass ile bakanlık binasında bir araya geldi.


SPOR


GÜNDEM

Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları
Dereceye giren öğrencilerin ödülleri Başkan Büyükgöz’den
Kocaeli Büyükşehir, evsiz vatandaşlara kol kanat geriyor
Büyükşehirden Ünye’ye modern park

SON DAKİKA