Başkan Dülger: ‘CHP Erzurum İl Örgütü Dimdik Ayakta!’

.


ÖZEL HABER 28.09.2021 17:17:00 0
Başkan Dülger: ‘CHP Erzurum İl Örgütü Dimdik Ayakta!’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erzurum İl Başkanına  seçilen Suat Dülger, Erzurum il örgütünün dimdik ayakta olduğunu söyledi. Başkan Dülger, "Amacımız ilk seçimlerde Erzurum'da en az bir milletvekili çıkarmak."dedi.

Haber: İbrahim Uludağ- Gizem Yıldırım

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erzurum İl Örgütü, yaptığı çalışmalarla ve çeşitli konularla sık sık gündemde.Son aylarda  CHP Kadın Kolları Başkanını ve örgütünü ağırladı. Sonrasında 60'a yakın milletvekilinden oluşan CHP Ekonomi  Masası heyeti ile birlikte ilin nabzını tuttu .Gündemin son konusu ise CHP Erzurum İl Başkanlığına seçilen Suat Dülger oldu. Ajansturkhaber olarak, yönetimde bulunan 17 üyenin 16'sının oyunu alan Başkan Suat Dülger ile konuştuk.

Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Ben 1967 yılında Ardahan'da doğdum. Kars'ta ilkokul, ortaokul ve liseyi bitirdim .1984 yılında İstanbul'a göç ettim. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldum. İstanbul'da bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Erzurum'a zorunlu hizmete geldim. Erzurum'da Cumhuriyet Lisesi'nde, Merkez Anadolu Lisesi'nde ve Mecidiye Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yaptıktan sonra istifa ederek Sokrates Akademi kursunu kurdum.25 yıldır Erzurum'da eğitim öğretim alanında lise öğretmeni olarak ve kurs müdürü ve kursta öğretmen olarak derslere girdim. 25 yılım geçti Erzurum'da bu süreçte KPSS eğitim bilimleri konu anlatımlı KPSS eğitim bilimleri soru bankası kitaplarım çıktı. Bir de geçen yıl Troya'nın Arkeolojisi adlı Yunan mitolojisi ve felsefesi üzerine bir kitabım çıktı. Eğitimciyim kısacası.

Siz bir eğitimcisiniz. Siyasete ilginiz ne zaman başladı? 

Ben aktif siyasete on iki yaşında Kars'ta başladım. O zamanlar sol hareketlere ilgi duydum. Devrimci hareketlere ilgi duydum Ondan sonra da 12 Eylül'de  CHP'nin  kapanmasıyla  Sosyal demokrat Halkçı Parti'sinde yani SHP'de SHP'deydi gönlüm 1980 ‘den sonra hep böyle politikanın içinde oldum. 2011 yılında Kemal Kılıçdaroğlu  Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı olduğunda  Cumhuriyet Halk Partisi'ne üye oldum. O günden beri Cumhuriyet Halk Partisi'nin üyesiyim. Üç dönem farklı başkanlarla Erzurum il yönetiminde görev aldım. Erzurum'da Cumhuriyet Halk Partisi il yönetimiyle her zaman ilişkilerim oldu. Tuncer Aktaş, Tacettin Kızıloğlu  ve Şahin Bey döneminde de ilişkilerim oldu. Yönetimlerde görev yaptım. En sonda bu yönetimde Bülent Oğuz'un başkan olduğu yönetimdeydim , Bülent Oğuz istifa edince yerine aday oldum ve seçildim.

Ardahanlı oluşunuz tartışılıyor, Erzurum’u ve Erzurumlu vatandaşların yeterince tanımamakla eleştiriliyorsunuz. Eleştiriler hakkında neler söylemek istersiniz

Evet şimdi öncelikle şunu söyleyeyim; bana bu eleştirileri yapanlardan çok daha fazla Erzurumluları tanıyorum. Dedim ya 25 yıldır Erzurum'da öğretmenlik ve iş yeri sahipliği yapıyorum.25 yıldır Erzurum'dayım. Bana Ardahanlısın diye eleştiri yapanlar Türkiye gerçeğinden uzak insanlar. Çünkü ben ekmeğimi Erzurum'da yiyorum. Benim bir tane üzerime tapulu ev var Erzurum'da .Benim iki tane iş yerim var. İkisi de Erzurum'da. Benim Ardahan'da bugün bir metrekare bile bir yerim yok. Doğum yerim Ardahan'dır. Ben bugün Erzurumluyum. Erzurum halkıyla iç içeyim. Erzurum'da binlerce öğrenci eğittim. Şöyle kısa bir şey söyleyeyim ;herkes anlasın. 30 binin üstünde memur ve öğretmen ataması yapan bir kursun sahibiyim Erzurum'da ve neredeyse Erzurum'da her üç evden birinde benim atanmış memurum var. Erzurum halkını ben herkesten çok daha iyi tanıyorum.

Seçim çalışmaları için Erzurum'a özel bir planınız var mı? Evet. Cumhuriyet Halk Partisi Erzurum'da yıllardır düşük oy alıyor. Milletvekili seçilmiyor. Ben bunun farkındayım. Zaten benim bu işe girişmemin en büyük nedeni de budur. Özel çalışmalarımız olacak. Küstürülmüş Cumhuriyet Halk Partililer. Daha önce doğru yol partisine, Anavatan Partisi'ne, Adalet Partisi'ne ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne, Milliyetçi Hareket Partisi'ne oy veren yurttaşlarımızdan kapı kapı gezerek, esnaf ziyaretleriyle evlerine giderek, köylerine giderek oy isteyeceğiz ve biz iddialı bir şekilde ilk seçimde Erzurum'da en azından Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili çıkartmak için son gücümüzle mücadele edeceğiz. Erzurum halkını tanıyoruz. Erzurum'un sorunlarını biliyoruz. Ben eğitimci olarak zaten her zaman bu sorunların içindeyim. Her öğrenci bir aile demek bizde ve her öğrencimizin sorunları zaten ülkenin sorunları. Özellikle işsizliğe, Erzurum'un geri kalmışlığına, Erzurum'daki fabrikanın, sanayinin olmamasına yönelik çabalarımız ile bunları geliştirmeye çalışacağız ve halkımızdan da teveccüh bekleyeceğiz ama önce biz çalışacağız sonra halktan teveccüh bekleyeceğiz.

Erken seçimle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Şimdi erken seçimin olup olmaması bizim elimizde değil. Erken seçim olursa hazırız. Benim tahminim kişisel tahminim seçime birkaç ay kala erken seçim yapılabilir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidarı kaybedeceğini düşündüğü için çok önce bir erken seçim yapacağını düşünmüyorum. Yaparsa birkaç ay evvel yapar. Yani onun için ben erken seçim beklentisinde değilim ama erken seçim olursa da partimizde ittifak ortağımız İYİ Parti ve Millet İttifakı olarak zaten erken seçime hazırız. Yarın erken seçim olsa biz tüm çalışmalarımızı yapabilecek güçteyiz.

Diğer partilere nasıl bir yaklaşım tarzı sergileyeceksiniz, Uzlaşmacı bir yol mu izleyeceksiniz?

Ben çekişmeden yana değilim. Adalet ve Kalkınma Partisi 19  yıldır iktidarda ve verebileceği hizmetlerin  hepsini vermiştir .Artık ülkeye bir fayda verecek durumu yoktur hem yorgundur hem de amacı bitmiştir. Yani bir amacı yoktur. Yapabilecekleri kalmamıştır. Sınırına gelmiştir. Onun için halkımızın artık bize görev vereceğini, Millet İttifakı'na görev vereceğini düşünüyorum. Özellikle İYİ Parti, Saadet Partisi gibi partiler bizim zaten müttefik partilerimiz. Onlar da kardeş partileriz. İlişkilerim çok güçlü olacak ama bize muhalif olan, bizimle karşı kutuplarda olan Milliyetçi Hareket Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne de bir düşmanlığımız yoktur. Sadece siyasi rekabet içindeyizdir daha iyi hizmeti vermek için mücadele edeceğiz. Biz onlara da elimizi uzatırız. ama biz onların şu anda anti tezi durumundayız. Onlar 20 yıldır ülkeyi yönetiyorlar. Artık ülkeyi yönetme sırası bize gelmiştir. Yoksa herhangi bir kardeşlik düşüncemizin dışında bir düşüncemiz yoktur. Sadece politik olarak rakibiz. İnsani olarak rakip değiliz. Politik olarak rakibiz onlarla ama onları da kucaklarız. Onların da hatalarını söylediğimiz gibi doğrularını da konuşuruz. 

CHP Erzurum İl Örgütünün durumu nasıl? Bu konuda bir eylem planınız var mı? 

CHP il örgütünün durumu çok da kötü değil.  Tabi ki bir planım var.  İl örgütünü yeniden dizayn edeceğim. Bizim asıl amacımız; çok kısa sürede iç sorunlarımızı çözüp dışta halkımızdan oy istemeye, halkımıza ne hizmet vereceğimizi söylemeye, halkımıza projelerimizi sunmamız gerekiyor. İl örgütü olarak içte bir problemimizin olmaması gerekiyor. Olacağını da sanmıyorum. İl örgütümüz dimdik ayaktadır. Önceki başkanımız istifa etse de bizim il örgütü dağılmamıştır. Her şey yolundadır. Yakında da herkesin görevlendirmesini yapıp çalışmalarımıza devam edeceğiz.

CHP gibi köklü bir partinin muhafazakâr bir ilin il başkanı oldunuz. Bazı ön yargılar ve tapular var. Malumunuz bu bağlamda vatandaşı ikna etme ve bu yargıları yıkma gibi bir çalışmanız olacak mı?

 Evet. Şimdi bizim partimizin algısı Erzurum gibi muhafazakâr iller de olumsuz onu biliyoruz. Ama bu olumsuzluk ağır ağır kırılıyor. Fakat biz geçmişte çok iyi şeyler yaptık da halk bizi anlamadı demek yerine bizim de hatalarımızı görmemiz gerekir. Bu muhafazakâr halkın bazı duyarlılıkları, bazı korkuları vardır. Onu dikkate almamız gerek. Onlara saygı duymamız gerekir. Ben zaten kişi olarak öyle bir kişiyim. Muhafazakâr yurttaşlarımıza tek tek ulaşacağız. Onların bizden talepleri nedir? Bizden çekinceleri nedir? Niçin bize oy vermiyorlar? Onlara gidebilmemiz için bize ne tavsiye ediyorlar onlara da soracağız. Biz halkı suçlamıyoruz. Eksiklik varsa ister Erzurum'da ister benzer illerde muhafazakâr tabanından biz oy alamıyorsak, destek bulamıyorsak öncelikle suçu veya hatayı kendimizde arıyoruz. Biz halkımızla hata arayamayız. Biz onların kapısına bir defa değil  gerekirse beş defa gideceğiz. Onlardan bir oy da olsa destek almaya çalışacağız. Çünkü onların duyarlılıkları, korkularını biz gidermek zorundayız. Bunu deklare edeyim. Bizim muhafazakâr seçmenle hiçbir sorunumuz yoktur. Onların tüm değerlerine saygılıyız.

Sizce Erzurum'un en büyük sorunu ne? Bu sorunlar hakkında ne gibi bir çözüm üreteceksiniz? Nasıl bir  yol izleyeceksiniz?

Erzurum'un en büyük sorunu Erzurum'da sanayinin olmaması. Erzurum'da fabrika yok. O nedenle Erzurum'da halk istihdam edilemiyor. Herkes devlet memuru olmaya çalışıyor. Devlet memuru olamayanlar da göç etmek zorunda kalıyor. Ne kadar Erzurum'da insan yaşıyorsa bunun iki üç katı Batı illerinde yaşıyor . Erzurum'un  en büyük sorunu hayvancılığa ve tarıma dair sanayinin geliştirilmemesi.Hayvancılığın ve sanayinin  geliştirilmesi gerekiyor burada. Biz parti olarak iktidara geldiğimizde önceliği buraya vereceğiz. Erzurum göç veren bir il olmaktan çok Doğu Anadolu'nun merkezi bir göç alan büyük bir kenti olmak zorundadır. Erzurum, Doğu Anadolu'nun büyük bir şehridir ama Erzurum'un bu büyükşehrinin karşılığını verecek sanayisi ticareti henüz o kadar gelişmemiştir. Bunu geliştirdiğimizde hem Erzurum'un nüfusu artacak hem de Erzurum'un zenginliği artacaktır. Erzurum önce biz ticari olarak kalkındırmalıyız. Ticareten kalkınmayan il sosyal ve kültürel olarak da kalkınamıyor ne yazık ki ve göç vermek zorunda kalıyor. Erzurum Göç alan bir  il olmalıdır. 

İlçe ziyaretleriniz  olacak mı? Olacaksa Ne zaman başlayacak? 

Biz on, on beş gün içerisinde iç dinamizmimizi sağladıktan sonra artık parti genel merkezinde oturmayacağız. Başta Erzurum Büyükşehir merkezi olmak üzere köy köy gezeceğiz. Halkımızın sorunlarını dinleyeceğiz. Halkımızın bizden isteklerini dinleyeceğiz. Halkımızdan destek isteyeceğiz.  Halk bize sitem etse de  bağırsa çağırsa da onun saygıyla dinleyeceğiz. Halkın nasıl olmamız gerektiğini, bizden ne istediklerini köy köy ev ev soracağız. Buradan hiçbir çekincemiz olmayacak ve dediğim gibi Erzurum'da Cumhuriyet Halk Partisi kırk yıl sonra da olsa bir milletvekili çıkaracak.

Peki söylemek istediğiniz ya da eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Erzurum halkına saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Onlara Cumhuriyet Halk Partisi olarak hizmet etmek için burada olduğumuzu söylüyorum. Din, dil, ırk ,etnik köken ve  mezhep ayrımı olmaksızın tüm yurttaşlarımızı  kucakladığımızı saygımla bildiriyorum .


SPOR


GÜNDEM

Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketi’ne ziyaret
Kocaeli'de Büyükşehir adayının seçim aracına taşlı saldırı!
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Başkan Altay: “Konya için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

SON DAKİKA