Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Ankara'da düzenlediği Müşterek Konsey Toplantısı'nda söz alarak, tarım sektöründeki bölgesel sıkıntıları yetkililere iletti. Dumandağ, "Ticaret Borsası olarak üreticimizin sesini en doğru şekilde duyurmaya devam edeceğiz. Sorunları çözüme kavuşturmak için konuların bizzat takipçisi olacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, konsey üyeleri ve 7 bakan yardımcısının katıldığı toplantıda, tarımın güncel sorunları masaya yatırıldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonomideki yavaşlamaya dikkat çekti. "Ekonomide zor günler yaşandı. Küresel büyüme ile ticaret eski ivmesini kaybetti" diyen Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının üretim ve istihdam kararlılığını vurguladı. Tarımsal üretimde iklim değişikliği, kuraklık, su sıkıntısı, kırsal nüfusun azalması ve maliyet artışları gibi kaygı verici gelişmeler olduğunu belirterek, bu sorunların gıda enflasyonu ve yüksek girdi maliyetlerine yol açtığını ifade etti. Çözüm için tarımda su verimliliğinin ve üretim deseninin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ ise konuşmasında, Elazığ'daki üreticilerin yaşadığı somut sorunları detaylandırdı. Maliyet baskısı, arpa fiyatlarındaki artış, pazarlama sorunları, su kaynaklı verim kayıpları ve kırmızı et piyasasındaki dalgalanmaları anlatan Dumandağ, küçük ve orta ölçekli üreticilerin desteklere erişimdeki zorluklarına dikkat çekti. "Üreticilerimizin sorunlarını çözmeden ülke ekonomisini büyütmek mümkün değildir" diyerek, Elazığ'ın tarım potansiyelinin daha iyi değerlendirilebileceğini vurguladı.
Başkan Dumandağ, toplantıda üreticiler adına somut taleplerde bulundu. Zirai don ve şap hastalığından etkilenen üreticilere destek verilmesi, besicilere arpa desteğinin artırılması, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ham madde desteğini nakliye maliyetleri düşünülerek en yakın noktadan sağlaması ve tarımsal çeşitlilik için Kuzova ile Uluova sulama projelerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini iletti. Dumandağ, Elazığ'ın tarımsal kalkınması için Ankara nezdindeki girişimlerin süreceğini de sözlerine ekledi.