.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi sağlık turizminde hedef büyütüyor
Haber/ Ajanstürkhaber : TUĞÇE MENİYE
Kamera: M.YUSUF TALHA ÇAMLI
Atatürk Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Bilgihan Erkut ile hastanede yapılan çalışmaları ve son dönemlerde bazı medya organlarında yayınlanan haberler konusundaki iddiaları konuştuk.
Göreve yeni başlayan Prof Dr Erkut, iddialı projeleriyle göz dolduruyor. Prof Dr Erkut’un en büyük hedefi hasta memnuniyetini üst düzeye çıkararak, poliklinik yerleşkelerini en iyi şekilde dizayn etmek.
Başhekim Prof. Dr. Erkut, Ajanstürk’e yaptığı özel açıklamada,
asistan doktorlara baskı yapıldığına ve ödenek sıkıntısı çekildiğine yönelik haberlerin asılsız olduğunu belirterek“Sosyal medyada bazı manipülasyonlar oluyor. Asistan doktorlara daha çok çalışın, asistanlara çalışmazsanız teşvikleriniz kesilir gibi asılsız söylemler kullanılıyor, bu durum kesinlikle gerçekle bağdaşmamaktadır. Aksine her ay daha da iyileştirme bağlamında çalışmalar yapıyoruz. Bizlerin amacı vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmektir. Hastalarımızın tüm taleplerine hızlı bir şekilde karşılık vererek memnuniyetlerini arttırmaktır. Bu anlamda gerek yönetim gerekse tüm personellerimiz her türlü fedakarlıkla çalışacağımızdan emin olmalıdır.” diye konuştu.
Araştırma hastanesinin fiziksel özellikleri anlamında bazı sıkıntılar yaşadığını belirten Başhekim Bilgehan Prof. Dr. Erkut, “Bizim hastanemiz de yapılan ek binalarla bir çok poliklinik geniş alanlarda mevcuttur. Bu karışıklığı gidermek için yeni bir yerleşke yapılması elbette önemlidir. Bu hususta çalışmalarımız devam etmektedir ” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Erkut ile yaptığımız söyleşiyi aktarıyoruz.
Erzurum özellikle Beyin Göçü çok veriyor Bunun sebebi nedir?
Erzurum beyin göçü verdiği doğrudur. Ancak o kadar abartılacak bir durum da söz konusu değildir. Hatta şunu da söyleyebiliriz. Gidenlerin çoğu da memnun değil. Erzurum büyükşehir ama bir büyükşehirde hizmet anlamında ulaşması istenilen bir çok şeye burada ulaşıyor ama gittikleri yerlerde bu hizmetlerin ulaşılması anlamında zorluklar yaşayınca bir keşke dediklerine şahit olabilirsiniz.Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi gerek hizmet anlamında gerekse döner sermaye anlamında daha verimli ve bir bakıma karlı bir hastane. Giden arkadaşlarımızın çoğuyla sonrasında görüşmelerimiz oluyor. Tabi bazı özel durumlar hariç pişmanlık olduğu gibi tekrar hastanemize geri dönüşlerde oluyor. Beyin Göçü Ülkemizde şu şekilde oluyor genelde, yurtiçi göç fazla yok ama yurtdışı bu hususta etkili diyebilirim. Mevsimsel şartlarda artık eskisi gibi zorluklar getirmiyor. Dolayısıyla Hastanemizde Beyin Göçü çok olmuyor.
Göreve Başladığınızda ne gibi eksiklikler vardı. Bu eksiklikleri Gidermek İçin Ne Gibi Projeleriniz Var?
Atatürk Üniversitesi hemen hemen tüm bölümleri düzenli bir Üniversite. Birkaç Bölümde hoca eksikliği var ama genel olarak fiziki şartımız eksik. Ama bu eksikliği gidermek için çalışmalarımız sürüyor. Şehir Hastanesi Yeni yapılmış bir hastane dolayısıyla imkan olarak daha elverişli durumda fiziksel anlamında . Bizim hastanemiz de yapılan ek binalarla bir çok poliklinikler dağılmış durumda.Bu karışıklığı gidermek için yeni bir yerleşke yapılması elbette önemlidir.Gerek hocalarımız, gerek iç işleyiş ve hasta bakımı konusunda çok iyi durumda.Sadece Erzurum’a hizmet vermiyor hastanemiz aynı zamanda Doğu Anadoluda bir çok şehre hizmet ediyor. Kars, Ardahan, Ağrı, Bayburt ve daha bir çok ile hizmet veriyor diyebiliriz. Tabi bu kadar çok ilden talep gördüğümüzde bazı aksaklıklar da olabiliyor ama bu sorunlara ivedi bir şekilde çözerek vatandaşlarımıza hissetmemeye özen gösteriyoruz.
Hastanenin ödenek sıkıntısı çektiği iddiaları hakkında ne söylemek istersiniz?
Pandemi yaşandığı zamanlarda ve sonrasında uygulanan randevulu hasta projesi, o dönemlerde olması gereken bir uygulamaydı. Ancak sonrasında bazı aksamalara neden oldu. Şöyle ki; hem vatandaşlar hem de hastane adına sıkıntılar yarattı. Vatandaşlardan o dönemlerde randevu bulamıyoruz şeklinde şikayetler geliyordu. Öte yandan hastanemizdeki doktorlarda da şu durum yaşandı; normal mesai bitiş saati 17.00 iken bekleyen hastası olmadığı için 1-1 buçuk saat öncesinde işi bittiği için bırakıyordu. Dolayısıyla her iki tarafta mağduriyet yaşanıyor. Anlaşıldığı üzere hastanemizde bu gibi durumlardan kazanç elde ediyor. Sonuçta işleyiş şu şekilde oluyor; devletin verdiği parayı bizler vatandaşa hizmet için harcamalıyız, aynı zamanda hastanenin kendi kazancını da bu hususta harcıyoruz. Ancak o söz konusu dönemde biraz kaybımız oldu. Randevu sistemi devam etsin istedik ama aynı zamanda direkt başvuru ile hastalar sıra alarak işlemlerini yapabilsin ve bu sistemle hem vatandaşın mağduriyeti giderilmiş oluyor hem de hastanemiz daha işlevsel hala geliyor. Sosyal medyada bazı manipülasyonlar oluyor. Yok asistan doktorlara daha çok çalışın, asistanları çalışmazsanız teşvikleriniz kesilir gibi söylemler kesinlikle gerçeklikle bağdaşmamaktadır. Aksine her ay daha da iyileştirme bağlamında çalışmalar yapıyoruz. Bizler sadece şunu arkadaşlarımıza söyledik; “Poliklinik servislerimizde vatandaşlarımızın ve hastanemizin karşılıklı sorunlarını gidermek anlamında daha özenli bir çalışma yapılması gerektiğini belirttik.