BAŞAKŞEHİR – KAYAŞEHİR METRO HATTINI İMAMOĞLU DEĞİL UYSAL DURDURDU


BELEDİYELER 13.01.2020 11:40:00 0
BAŞAKŞEHİR – KAYAŞEHİR METRO HATTINI İMAMOĞLU DEĞİL UYSAL DURDURDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın iddiasının aksine, şehir hastanesi ile bağlantılı Başakşehir – Kayaşehir metro inşaatını durduran İBB Başkanının, Ekrem İmamoğlu değil Mevlüt Uysal olduğu ortaya çıktı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, dün katıldığı bir TV programında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu kast ederek “Haziran ayında Başakşehir’de, Kayaşehir’de yaptığımız hastaneyi açacağız; ama önceki yönetimin bu hastaneye ulaşacak olan metro sistemini ve karayolu altyapısını inşaatını durdurdu” dedi. Bakan Turan, inşaatı durdurma konusundaki bu bilgileri Sağlık Bakanı’nın kendisine aktardığını da belirtti.

Ancak Bakan Turan’ın bu sözlerinin aksine, Başakşehir-Kayaşehir metro hattı inşaatını durduranın önceki İBB Başkanı Mevlüt Uysal olduğu anlaşıldı. Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB ise şehir hastanesine hizmet verecek bu hattın bir an önce hizmete girmesi için her çalışmayı başlatıp, istasyonun kazı çalışmalarını yüzde 3 düzeyinden yüzde 25’e çıkardı. İBB, Hattın 2022’de hizmete girmesi için finansman çalışmalarını da sürdürüyor.

Bakan Turan’ın yanlış bilgiler çerçevesinde tartışmaya açtığı Başakşehir – Kayaşehir metro inşaatı ile ilgili süreç şöyle gelişti:

2017’de başlayan proje Uysal’ın yazısı ile durdu

Başakşehir – Kayaşehir Metro Hattı Projesi, 3 Mart 2017 tarihinde ihale edildi. 28 Nisan 2017 tarihinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı. 29 Aralık 2017 tarihinde dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın 131 sayılı yazısı ile hattaki tüm çalışmalar durduruldu. Uysal imzalı yazıda ilgili kararın “iptal edilmesi tarafımdan uygun görülmüş olup ihalenin iptal edildiğinin yüklenicilere bildirilmesi ve kamu kaynaklarının kullanımı bağlamında hizmet gereklerinin ortaya çıkardığı bu zorunluluk karşısında, hukuki güvenlik ve idari istikrar ilkesinin de gözetilmesi adına idaremiz ile yapılan ihaleye ilişkin sözleşmenin de karşılıklı olarak feshi için gerekli işlemlerin yapılması hususunda gereği rica olunur” dediği görüldü. 13 Mart 2018 tarihli ve 9 sayılı Başkanlık Olur’u ile çalışmalar yeniden başlatıldı; ancak projeye herhangi bir finans sağlanamadığı ve yapım yüklenicisine ödeme gerçekleştirilemediğinden tüm işler Ekim 2018 itibariyle yeniden durdu. Nisan 2019 tarihinden itibaren şehir hastanesi açılışına engel olmayacak şekilde açılışa hazır olması için o bölgedeki imalatlara tekrar başlandı.

Fiziki ilerlemesi 2019’da yüzde 25’e yükseldi

Şehir hastanesinin hedeflenen 2020 açılışına engel olmamak adına, şehir hastanesi istasyon kazı çalışmalarına Nisan 2019 tarihi itibari ile yeniden başlanıldı ve böylece yüzde 3 olan fiziki ilerleme seviyesi yüzde 25 düzeyine yükseltildi.

Bakanlıktan geç gelen yazı

İBB, şehir hastanesi istasyonu inşaatı kapsamında, Sağlık Bakanlığı’ndan 10 Haziran 2019 tarihinde peyzaj projelerini talep etti. Bu talebe rağmen rağmen İBB’ye iletilemeyen ve tasarım çalışmalarının sonlandırılmasının önünde engel niteliğinde olan metro istasyon yapısının da entegre olduğu projeler, Bakanlık tarafından ancak 04 Aralık 2019 tarihinde İBB’ye gönderildi ve temin edilen bu projelere uygun olarak istasyon mimari, elektro-mekanik ve statik nihai tasarımını tamamlamak için çalışmalara Bakanlık kaynaklı yaşanan bu gecikme nedeniyle ancak Aralık 2019 itibariyle başlanılabildi.

Finans sağlanırsa metro 2022’de faaliyete geçecek

Ayrıca, Haziran 2018’den bu yana imalatları durdurulmuş olan Onurkent - Metrokent arası tünellerin özellikle yoğun yerleşime sahip bölgelerde, vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit eden yarım bırakılmış tünel imalatlarına Eylül 2019 tarihinde yeniden başlanıldı. Şaft-1 tünellerinde Hat-1üzerinde yaklaşık olarak 194 m, Hat-2 üzerinde ise yaklaşık olarak 200 m NATM tünel kazı imalatı yapıldı. Riskin tamamen ortadan kaldırılması için tünel kalıcı kaplama imalatlarının en kısa sürede tamamlanmasını teminen çalışmalar devam etmekte.

Bugün itibari ile finansal sorunlar nedeniyle kazı işleri durma mertebesinde yavaşlamış durumda. Bu istasyon imalatının tamamlanması için gereken bütçe 200 milyon TL olup, bu bütçenin sağlanması durumunda, şehir hastanesi istasyon yapısının 2020’nin ikinci yarısında tamamlanması mümkün olabilecek. Ayrıca Hattın tamamlanması için 1,5 milyar TL + KDV miktarında bir bütçeye ihtiyaç duyulmakta. Bu finansın sağlanması durumunda, yapım işleri hızlandırılabilecek olup, 2022’nin ilk yarısında metro işletmesine başlanabilecektir.

Hastaneye ulaşım İBB için öncelikli

Öte yandan İBB’den yapılan açıklama, konuyla ilgili şu özet bilgi verildi:

“Başkanlığımızın özellikle İstanbullunun önemli bir kesimine hizmet vermesi planlanan şehir hastanelerine vatandaşın hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşımını sağlamak konusundaki hassasiyeti son derece yüksek seviyededir. Aynı hassasiyet ile, Anadolu Yakası bölgesinde yapımı planlanan Şehir Hastanesine hizmet edecek olan Sarıgazi (Hastane) – Taşdelen - Yenidoğan Metro Hattının yatırım programına alınması Belediyemizce talep edilmiş, ancak merkezi hükümet tarafından bu talep uygun görülmemiş ve gerekli finansmanın sağlanamaması nedeniyle inşaat çalışmalarına başlanılamamıştır.”

 


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA