‘Barınak Hep Beraber’ Projesi “İyi bir barınak nasıl olmalı?" sorusuna cevap arıyor


GÜNDEM 7.01.2020 10:04:00 0
‘Barınak Hep Beraber’ Projesi “İyi bir barınak nasıl olmalı?

Hayvan hakları aktivisti Burcu Çağlayan, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile; "Barınaklarda sistem niye işlemiyor? İyi bir barınak nasıl olmalı?" sorularını hayvan hakları savunucularına, aktivistlere, sivil toplum temsilcilerine, derneklere, yetkili ve gönüllülere yönelterek, Türkiye’de barınak gerçeğine dikkat çekmeyi hedefliyor.

 

Barınakları nasıl bilirsiniz?

Barınaklar iyi yerler midir?

Hiç barınak ziyareti yaptınız mı?

Türkiye'de toplam kaç barınak var, biliyor musunuz?

 

Burcu Çağlayan Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle 2016 yılında Almanya’daki hayvan barınaklarını inceleme gezisiyle başladığı “Barınak Hep Beraber” projesini, 2019 yılında Sivil Düşün’den aldığı yeni bir destekle farklı bir boyuta taşıyor.

 

Uzun yıllardır hayvan barınakları ve besleme noktalarında gönüllü olarak çalışan hayvan hakları aktivisti Burcu Çağlayan 2016 yılında “Barınak Hep Beraber” isimli projesiyle 2016 yılında Sivil Düşün’den destek aldı.

 

Barınakların iyileştirilmesi, Türkiye'de var olan tüm barınakların belirlenen tek ve doğru standartlar içinde yeniden yapılandırılarak, var olan mevzuat uygulamaya alınarak, sistemli, temiz yaşam alanları, rehabilitasyon merkezleri haline getirilmesi, hem şu anda barınaklarda unuttuğumuz hayvanlar için, hem de sokakta çoğalan hayvan popülasyonunu kontrol altına almak adına önemli olduğunu düşünerek, projenin ilk ayağında dünyanın en eski hayvan hakları kuruluşunun yer aldığı Almanya'nın Münih şehrine bir araştırma gezisinde bulundu. Almanya’da bulunan çeşitli barınakları ziyaret etti, doğru örnekleri yerinde görüp, Münih’te bulunan hayvan hakları derneklerinden sistem hakkında bilgi aldı.

 

‘Barınak Hep Beraber’ yeniden hayata geçiyor

2019 yılında Sivil Düşün desteğiyle “Barınak Hep Beraber” projesinin ikinci ayağı için çalışmaya başladı. Hayvan hakları savunucularına, aktivistlere, sivil toplum temsilcilerine, derneklere, yetkili ve gönüllülere "Barınaklarda sistem niye işlemiyor? İyi bir barınak nasıl olmalı?" sorularını yöneltti.

“Umut ne kadar fazlalaşırsa, o kadar daha fazla şeyi değiştirebiliriz. Umudu kaybetmeden, mücadeleyi güçlendirip, ivme kazanarak birçok şeyi değiştirebiliriz.”

 

Burak Özgüner anısına….

9 Kasım 2019’da hayatını kaybeden Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Koordinatörü, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği Başkanı, Deneye Hayır Derneği Kurucu üyesi, aktivist Burak Özgüner’in de röportaj verdiği projede, 8 ve 9. bölümler Burak Özgüner anısına yayınlanacak.

Projede; TBBM Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel; Rumeli Üniversitesi Rektörü, veteriner hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka; İstanbul Barosu Hayvan Hakları Başkanı Deniz Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Av. Hülya Yalçın; Hayvanlara Adalet Derneği Başkan Yardımcısı Av. Barış Karlı; Angels Farm Sanctuary kurucusu Sibel Çakır; Bilgi Üniversitesi iletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Barika Göncü; Köpek filminin yönetmeni Cem Hakverdi; Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi (BUPaws) Gönüllü Koordinatörü Defne Arsoy; Köpek Eğitmeni Gamze Aral; veteriner hekim Başak Numanbayraktaroğlu Tokcan; Patipark Derneği Başkanı Hülya Akçal; Sokak Hayvanları İçin Mücadele ve Organizasyon Derneği (SİMORG) Başkanı Gül Merttür; Çorum Çöplüğü Besleme Gönüllüsü, Veteriner Teknikeri Gökçe Erdoğan ve 9 Kasım 2019’da hayatını kaybeden Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Koordinatörü, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği Başkanı, Deneye Hayır Derneği Kurucu üyesi, aktivist Burak Özgüner yer alıyor.

 

Burcu Çağlayan, bu projeyle; Barınakların durumuna dikkat çekerken, Türkiye’nin dört köşesinde barınaklarda kötü koşullarda yaşam savaşı veren dostlarımızın hatırlanmasını, çözümler için harekete geçilmesi adına aracı olmasını diliyor.

 

Röportajlardan oluşan 10 videoluk çalışmayı YouTube üzerinden veya projenin sosyal medya sayfalarından takip edebilirsiniz.


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA