BAKAN YARDIMCISININ YANLIŞINI CHP’Lİ TANAL ALMANCA’YLA DÜZELTTİ


CHP 2.02.2020 18:45:00 0
BAKAN YARDIMCISININ YANLIŞINI CHP’Lİ TANAL ALMANCA’YLA DÜZELTTİ

Cenevre’de Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı’nın İngilizcesi tartışılmaya devam ederken, Meclis’te komisyon toplantısına katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak da büyük bir gafa imza attı. CHP’li vekil Mahmut Tanal, Uçarmak’ın yanlışını Almancayla düzeltti…

Türkiye’yi Cenevre’deki uluslararası toplantıda temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Faruk Kaymakcı'nın İngilizcesi eleştiri konusu olurken, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak da Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Teklifi’nin masaya yatırıldığı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu toplantısında yaptığı “bereket” değerlendirmesiyle tepki çekti.

BAKAN YARDIMCISI “BEREKET SADECE BİZDE VAR” DEDİ

Komisyon toplantısında söz alan Bakan Yardımcısı Uçarmak, bütün toplumlarda var olan, İslamiyet dışında Hristiyanlık ve Yahudilik’te de önemli bir yere sahip olan “bereket” kavramını diğer kültürlerde, dillerde karşılığı olmayan, sadece Türklere has bir kavram olarak sundu. Uçarmak, toplantıda katılımcılardan birinin “bereket” tabirini kullandığını belirterek, “Karşıda hiçbir şey olmadı. Çünkü ‘bereket’ kavramı bizde var, onlarda yok. Avrupalı dinleyicilerin hiçbirisi anlamadı o kavramı, yani bunun gibi bazen anlayış farklılıkları da olabiliyor” dedi.

CHP’Lİ TANAL BAKAN YARDIMCISININ YANLIŞINI ALMANCAYLA DÜZELTTİ

Araya giren CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Uçarmak’ın bereketle ilgili yanlış değerlendirmede bulunduğunu dile getirerek, bu duruma tepki gösterdi. Bakan Yardımcısı’nın ‘bereket’ kavramı için “Sadece bizde var” dediğini hatırlatan CHP’li Tanal, Almanca öğrendiğini, bereketin Almancada “Fruchbarkeit” ve “Der Segen” şeklinde yer aldığını aktararak, “Diğer dillerde de var. Bereket sadece Türklere has bir şey değil” ifadelerini kullandı.

KOMİSYON BAŞKANI ELİTAŞ, TANAL’A TEŞEKKÜR ETTİ

Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş, yaptığı katkıdan dolayı CHP’li vekil Mahmut Tanal’a teşekkür ederek, “Biz de bu konuyu Sayın Tanal’dan öğrenmiş olduk. Bereket tüm dünyada var, bereketli olsun inşallah” dedi.

‘BEREKET’ TARTIŞMASI KOMİSYON TUTANAKLARINA BÖYLE YANSIDI:

TİCARET BAKAN YARDIMCISI SEZAİ UÇARMAK – Efendim, piyasaya arzda tabii, biraz önce söylemiş olduğunuz gibi, yani redaksiyon yetkisi çerçevesinde de bunlara bakılabilir ama piyasaya arz… Yani ben de arkadaşlarla bunların hepsini tek tek tartışarak bunlara… Ama arkadaşlarımız orada metinde tam olarak bunun yazdığını söyledikleri için bunları biz bu şekilde getirdik. Zaman zaman bazı kavramların karşılığı olmayabiliyor, tıpkı işte, bir toplantıda arkadaşımızın birisi “bereket” tabirini kullandı, karşıda hiçbir şey olmadı. Çünkü “bereket” kavramı bizde var, onlarda yok. Avrupalı dinleyicilerin hiçbirisi anlamadı o kavramı yani bunun gibi bazen anlayış farklılıkları da olabiliyor.

BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ – Evet, onu dün açıklamışlardı. Hulusi Bey buyurun.

HULUSİ ŞENTÜRK (İstanbul) – Sayın Başkanım, değerli arkadaşlar; bunun literatürde yani uygun terim alanında bir karşılığı var. Bir ürün ilk defa bir pazara giriyorsa buna “pazara arz” deniyor Avrupa’da.

BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ – Piyasaya arz.

HULUSİ ŞENTÜRK (İstanbul) – Pazarda zaten var olan bir ürün var olmaya devam ediyorsa buna “pazarda bulunması” diyoruz. Dolayısıyla bir kavram kargaşası yok yani kullanılan literatür bu, bize has değil yani.

BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ – Güzel, açıklandı herhâlde Sibel Hanım.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Bir cümleyle Sayın Başkanım, tek bir cümle…

BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ – Buyurun Sayın Tanal.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Teşekkür ederim. Sayın Bakanlık temsilcisi dedi ki: “Bizde bereket kavram var, diğer hiçbir literatürde yok.” Ben Almanca dil kursuna gidiyorum Sayın Başkanım, Almancada var yani “Fruchtbarkeit” var ayrıca buna benzer şekilde “der Segen” şeklinde var yani diğer dillerde de var bereket sadece Türklere has bir şey değil yani.

BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ – Katkı sağladığınız için teşekkür ediyoruz.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Diğer dillerde de var Sayın Başkanım.

BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ – Evet, biz de bu konuyu Sayın Tanal, öğrenmiş olduk. Bereket tüm dünyada var, bereketli olsun inşallah. Teşekkür ediyoruz.

 


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA