Aşık Alesker’in 200. yıl dönümü Ankara’da kutlandı

.


GÜNDEM 28.11.2021 20:00:00 0
Aşık Alesker’in 200. yıl dönümü Ankara’da kutlandı

 

Azerbaycanlı büyük halk sanatçısı Aşık Alesker’ın 200. yıl dönümüyle ilgili tören ve “Aşık Alesker’den Seçme Şiirler” kitabının tanıtımı Ankara’da yapıldı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Parlamentosu Kültür Komisyonu Başkanı Ganira Paşayeva, Azerbaycan’ın Türkiye Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Ekhan Zeynalov, Azerbaycan Kültür Bakanlığı temsilcisi Narmin Ismayilova Ankara’da Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) genel merkezinde düzenlenen etkinliğin resmi bölümünde birer konuşma yaptılar.
Konuşmalarda Aşık Alesker’in yaratıcılığının önemine, söz ve müziğin etkinliğinin araştırılmasına, Alesker’ın Azerbaycan’da sanatına ve gelişimine katkısına, Türk dünyasında tanıtımının önemine değinildi.
Resmi konuşmaların ardından “Ulu Göyçe” belgeseli gösterildi.
Ardından etkinlik panel toplantıları ile devam etti. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında, Aşık Alesker’ın mucizevi yaratıcı etkinliği ile Azerbaycan aşık edebiyatında edebi kelimenin yeni hayatının başladığı kaydedildi. Dede Alesker olarak bilinen Halk ozanı, ” Hak Aşığı” olarak adlandırıldı ve herkes tarafından sevildi. Doğuştan gelen yeteneği, keskin hafızası ve yüksek kişisel nitelikleri ile çocukluğundan beri herkesin sempatisini ve sevgisini kazanan Alesker, yorulmak bilmeyen etkinliğiyle müzik dünyasının yeni sırlarını ortaya çıkarmayı başardı.
Etkinlik kapsamında, önde gelen müzisyen ve söz yazarı Aşık Alesker’ın eserlerine adanmış bir müzikal sanat bölümü sunuldu. Azerbaycanlı aşık Aşık Ramin Garayev ve Türkiyeli halk sanatçısı Aşık Selahaddin Dündar, müziğin ve sözlerin gücüyle töreni daha da tazeledi.
Etkinlik, Azerbaycan Kültür Bakanlığı, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Azerbaycan’ın Türkiye Büyükelçiliği, Milli Meclis Kültür Komisyonu, Azerbaycan Aşıklar Birliği ve TÜRKSOY tarafından düzenlendi. “Aşık Alesker’den Seçme Şiirler” kitabı şair çevirmen Kenan Çarboğa tarafından Türkiye Türkçesine aktarıldı.

Hakan Dikmen


SPOR


GÜNDEM

Bursa Büyükşehir Meclisi'nden eski Başkan Aktaş'ın faaliyetlerine oy birliği
Başkan Sami Er personelle bayramlaştı
Başkan Büyükkılıç’tan çocuklara özel kitap fuarı ve şenliği
Başkentte modern taksi durağı sayısı artıyor
Ayvalık'ta Balıkesir'i karşılama 'Akın'ı!

SON DAKİKA