Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü Bildiriyor;

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 20 Kasım Dünya KOAH günü kapsamında hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaştı.


GÜNDEM 19.11.2019 11:04:00 0
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü Bildiriyor;

Önlenebilir ölümlerin en büyük nedenin tütün ve tütün ürünleri olduğuna dikkat çeken Direktörlük, Türkiye’de 3 ila 5 milyon KOAH’lı hasta bulunduğunu ve bu hastalığın solunum sistemi hastalıkları arasında en sık görülen 3’üncü ölüm nedeni olduğunu belirtiyor.

 

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 20 Kasım Dünya KOAH günü sebebiyle, Türkiye’de ve dünyada sıkça rastlanan KOAH hastalığına dikkat çekti. KOAH hastalığının görülme sıklığının 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20’lere ulaştığını belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, ülkemizde 3 ila 5 milyon KOAH’lı hasta olduğunu söylüyor. Ancak hastalık nedeniyle doktora başvuran ve tanı alan hasta sayısının bu rakamın onda biri olduğu tahmin ediliyor. KOAH’ın Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları arasında en sık görülen 3. ölüm nedeni olduğu ve bu ölümlerin yaklaşık yüzde 60’ının KOAH nedeniyle yaşandığı biliniyor.


KOAH Nedir?(Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), solunum sistemi yollarında infeksiyonlara bağlı olmayan iltihaplanma sebebiyle oluşan ilerleyici karakterde bir akciğer hastalığı. Tekrarlayan, sürekli bronşit (bronşların iltihabı) ve çeşitli nedenlerle akciğerde oksijenlenmeyi sağlayan hava keseciklerinin (alveol) tahrip olması sonucu akciğer esnekliğini kaybediyor. Akciğerin yapısının bozulması ile akciğerlere hava giriş çıkışı tam sağlanamıyor ve KOAH meydana geliyor. KOAH başlangıcıyla, nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma gibi belirtiler görülüyor. Akciğerlerde tıkayıcı ve devamlılık gösteren bir hastalık olan KOAH’ın tüm dünyada en yaygın gelişim faktörünün tütün kullanımı olduğu biliniyor. Hava kirliliği, tozlu, dumanlı ortamların da diğer riski etmenleri arasında yer alıyor.

 

KOAH tanısının basit bir solunum testi ile teşhis edilebileceğini söyleyen Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, bu hastalık hakkında toplumun yeterli bilgi sahibi olmadığına dikkat çekiyor.

 

KOAH tedavi edilebilir bir hastalık

KOAH hastalığının ilerleyici bir seyir izlemesine karşın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna değinen Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, hekime başvurulmasının, içiliyorsa tütün ve tütün mamullerinden uzak durulmasının önemine vurgu yapıyor.

 

Aynı zamanda zararlı toz ve dumandan sakınılması, hekimin önerdiği nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin düzgün bir şekilde uygulanması gerekiyor. Buna ek olarak düzenli spor da hastalık gelişimi, hastalığın ilerlemesi ve istenmeyen sonuçlarının önlenmesinde büyük önem arz ediyor. Yine hekimin uygun gördüğü aşıların düzenli olarak yapılması infeksiyon sebebiyle meydana gelebilecek durumları önlemede yardımcı oluyor.

 

 


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA