11. KÂRGİR YAPILARDA KORUMA VE ONARIM SEMİNERİ’NDE ORTAK MİRAS VURGUSU


BELEDİYELER 20.11.2019 11:49:00 0
11. KÂRGİR YAPILARDA KORUMA VE ONARIM SEMİNERİ’NDE ORTAK MİRAS VURGUSU

İBB KUDEB’in ev sahipliğinde 11. Kârgir Yapılarda Koruma Ve Onarım Semineri, restorasyon ve konservasyon alanında çalışmalar yürüten uzmanları bir araya getiriyor. Ortak bilinç ve uluslararası işbirliği vurgusunun öne çıktığı ilk günün ardından seminer, farklı konuk ve konu başlıklarıyla bugün devam edecek.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), uluslararası düzeyde farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten uzmanları İstanbul’da buluşturuyor. İBB’nin ev sahipliğinde 11. düzenlenen ve iki gün sürecek seminerin ilk günü dün Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de gerçekleşti. Seminerde yüksek öğretim kurumlarının, kamunun ve özel sektörün koruma alanındaki farklı disiplinlerde çalışanlar, tarihi yapıların korunması ve onarımını ele alıyor.

 

FARKINDALIK DÜZEYİNİN ARTTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Seminerde, antik ve yakın tarihten günümüze ulaşmış kıymetli eserleri koruma yaklaşımları, kamu kurum-kuruluşları, akademisyenler, eğitim kurumları ile özel sektörde bu alanda çalışan uzmanlarca irdeleniyor. Arkeolojik alanlarda mimari koruma yaklaşımları ve örnekleri ile yürütülmekte olan koruma-onarım, strüktürel sağlamlaştırma çalışmalarından tecrübeler paylaşılıyor. Kültürel mirasın korunmasına dönük bilgi ve farkındalık düzeyinin arttırılması amaçlanıyor.

 

İNSANLIĞIN ORTAK DEĞERİ İŞBİRLİĞİYLE KORUNABİLİR

Restorasyon ve konservasyon alanında çalışmalar yürüten uzmanlar, Halep ve Yemen örnekleri üzerinden insanlık krizleri ile doğal afetlerin kültürel miras üzerindeki yıkıcı etkisini ortaya koydu. Terör ve iç karışıklık ile yangın, sel, fırtına ve depremin, sadece gerçekleştiği coğrafyayla sınırlı kalmadığı, dünya mirası olma özelliği nedeniyle insanlığın ortak sorunu sayılmasının gerekliliği örneklerle gözler özüne serildi. Uluslararası işbirliğine vurgu yapan uzmanlar, kaybolma tehlikesi yaşan kültürel mirasın insanlığın ortak kaygısı sayılması hususuna dikkat çekti. Kriz anları ile sonrasında kültür varlıklarının korunması ve risk yönetimi konularında önleyici tedbirler alınmasının önemine değinildi.

 

KONUNUN UZMANLARI DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat’ın açılış konuşmasını yaptığı seminerin ilk gününde iki oturum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın yönettiği ilk oturumda Kudeb’ten Çiğdem Şenarslan ve Hazal Özlem Eruş, ICORP Türkiye’den Meltem Vatan Kaptan ile OCCROM ATHAR’dan Dr. Zaki Aslan söz aldı. Kültürel mirası koruma kavramı, standartlaşma, akreditasyon şartları, kriz dönemlerinde zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme konuları konuşuldu.

 

SEMİNERİN ONUR KONUĞU RUHİ KAFESÇİOĞLU

Prof. Dr. Bilge Işık’ın hem yönettiği, hem de konuşmacılar arasında yer aldığı ikinci oturumda ise toprağa dayalı yapıların geliştirilmesi yönündeki çalışmalarıyla Türkiye’de otorite kabul edilen ve seminerin onur konuğu Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu dinleyenlere tecrübelerini aktardı. Kafesçioğlu 76 yıldır "Toprak Yapılar Grubu"yla birlikte toprak mimari üzerine çalışmalarıyla ülkemizin en saygın akademisyenleri arasında yer alıyor.

 

Kırsal yapıların üzerinde durulduğu ikinci oturumda Nurettin Ekinci, Dr. Mahmud Zeyn El Abidin, Prof. Salma Samar Damluji ve Mira Kfoury konuyla ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Cihangir Camii, Piyalepaşa Nakşidil Valide Sultan Çeşmesi, KUDEB Laboratuvarı’nın faaliyetleri, geleneksel yapılar ve Halep ve Yemen örnekleri üzerinden insanlık krizlerinin kültürel mirasa etkilerinin konuşulduğu ilk günün programı soru cevapla sona erdi.

 

SEMİNER BUGÜN DEVAM EDECEK

Yüksek öğretim kurumlarında, kamuda ve özel sektörde koruma alanındaki farklı disiplinlerde çalışan uzmanların bir araya gelmelerini sağlayan seminer, bilgi ve deneyim paylaşımı amacıyla gerçekleştiriliyor. Seminer; koruma alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile akademisyenlere, özel sektörde çalışan uzmanlara, üniversite - meslek yüksekokulları öğrencilerine, STK temsilcilerine ve kültür varlıklarının korunmasına ilgi duyan tüm vatandaşlara açık olarak gerçekleşiyor. Seminerle eş zamanlı olarak, KUDEB Taş Eğitim Atölyesi Taş Restoratörü Eğitim Programı kursiyerlerinin taş oyma çalışmalarından oluşan sergi fuaye alanında gezilebiliyor. Seminer boyunca simultane tercüme hizmeti sunuluyor.


SPOR


GÜNDEM

Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketi’ne ziyaret
Kocaeli'de Büyükşehir adayının seçim aracına taşlı saldırı!
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Başkan Altay: “Konya için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

SON DAKİKA