google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Tarih: 21.11.2025 02:52

Ege'den su ürünleri ihracatında rekor: Yüzde 47 pay

Facebook Twitter Linked-in

Dünya sofralarının protein ihtiyacını karşılayan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 2025 yılı ekim ayında 179 milyon dolarlık ihracatla tarihinin aylık bazda rekorunu kırdı. Türkiye genelindeki 382 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 47'sini tek başına gerçekleştiren birlik, 2024 ekim ayına göre yüzde 15'lik büyüme kaydetti.

İZMİR (İGFA) - Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, 2025 yılı ekim ayında ve ocak-ekim döneminde Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat artışına imza attıklarını vurguladı. Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatından aldıkları payı yüzde 42'den yüzde 47'ye yükselttiklerini belirtti.

SEKTÖREL DAĞILIMDA SU ÜRÜNLERİ LİDER

Ekim ayı ihracatının sektörel dağılımına ilişkin bilgi veren Girit, "Su ürünleri sektörümüz 143 milyon dolarlık ihracatla gururumuz olmayı sürdürdü. Birliğimizin toplam ihracatının yüzde 80'ini tek başına su ürünleri sektörü yaptı" dedi. Kanatlı sektörünün 27,6 milyon dolar, süt ve süt ürünlerinin 4 milyon dolar, bal ihracatının 1,4 milyon dolar ve kırmızı et, sakatatlar ile canlı hayvan ihracatının ise 3 milyon dolar olduğunu açıkladı.

90 ÜLKEYE İHRACAT HEDEFİ

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ekim ayında 90 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Rusya 30 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 27 artış gösterdi. İtalya'ya ihracat yüzde 44 artışla 23 milyon dolara ulaştı. Yunanistan 21,8 milyon dolar, İngiltere 18,4 milyon dolar ve Hollanda 18,2 milyon dolarlık ihracatla diğer önemli pazarlar oldu.

2026 HEDEFLERİ

2026 yılı hedeflerine de değinen Girit, "Türkiye'de dezenflasyon politikalarının sonuç vermesini ve enflasyon rakamlarıyla döviz kurları arasındaki makasın kapanmasını bekliyoruz. Türkiye pahalı ülke imajını kırabilirsek, aylık 200 milyon dolar ihracat performansına ulaşabiliriz" ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —