google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Tarih: 25.02.2026 15:50

Muş'ta kış ve bahar aynı anda yaşanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Bir İlde İki Mevsim

Türkiye'nin en sert kış şartlarının yaşandığı illerden biri olan Muş'ta, kış ve bahar mevsimleri aynı gün içerisinde farklı bölgelerde kendini hissettiriyor. Yüksek rakımlı kırsal alanlarda kar kalınlığı yer yer 2 metreyi bulurken, Muş Ovası'nda ise baharın ilk işaretleri görülmeye başlandı.

Yükseklerde Zorlu Mücadele

Alaniçi köyü gibi yüksek kesimlerde besiciler, hayvanlarını kar üzerinde beslemek için büyük zorluklarla mücadele ediyor. Bölgede yaklaşık bir ay boyunca aralıksız denebilecek kar yağışı yaşandı ve kar kalınlığı yarım metreden bir metreye kadar ulaştı. Besiciler, ovadaki meslektaşlarının hayvanlarını meralara çıkarmasına karşın, kendilerinin hâlâ karın üzerinde samanla besleme yapmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Ovada Erken Bahar Sevinci

Muş Ovası'nda ise durum tamamen farklı. Yağmur ve ısınan havanın etkisiyle karların erken erimesi, besicilere nefes aldırdı. Kırköy beldesinde yaşayan besiciler, bir hafta içinde yarım metreye varan karın erimesiyle birlikte koyunlarını meralara çıkarmaya başladı. Saman fiyatlarındaki yüksek maliyet göz önüne alındığında, doğal otlatmanın mümkün hale gelmesi büyük bir ekonomik rahatlama sağladı.

Besicilerin Duyguları

Alaniçi köyünden besici Zekeriya Gürtürk, "Dört gözle baharı bekliyoruz. Bizim burada kış çok sert geçiyor, karlı geçiyor. Yani kışımız gerçekten çok zor geçiyor" ifadelerini kullanırken, ovada yaşayan Hüseyin Dinçer ise "İyi ki kış erken bitti. Samanın kilosu 15 TL olmuş, alamıyoruz. Kar gittiği için koyunları dışarıya bıraktım, otlatıyorum. Bizim için çok iyi oldu" diyerek iki farklı coğrafyadaki mevsimsel şartların besicilik üzerindeki çarpıcı etkisini gözler önüne serdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —