google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Tarih: 02.12.2025 11:09

Elazığ'da Doğal Antibiyotik Paça Kışın İlgi Odağı Oldu

Facebook Twitter Linked-in

Kışın Koruyucu Kalkanı

Elazığ'da soğuk kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği olan paça, yaz mevsiminde düğüncülerin kış mevsiminde ise hasta olmak istemeyen vatandaşlar tarafından ilgi görüyor.

Sabahın İlk Lezzeti

Elazığ'da havaların soğumasıyla beraber halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen kelle paçaya ilgi arttı. Sabahın ilk saatleriyle beraber derecesi yüksek fırınlarda haşlanarak satışa sunulan kelle paçaya, vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Nezle ve grip olmamak için kendilerini korumak ve bağışıklıklarını güçlendirmek isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde kelle paçacılara geliyor.

İki Mevsimin Gözdesi

İşletme sahibi Fırat Tat, kelle paçaya yaz mevsiminde düğüncülerin, kış mevsiminde ise hasta olmak istemeyenlerin rağbet gösterdiğini ifade etti.

Geleneksel ve Titiz Bir Üretim

Elazığ'da 11 yıldır paça sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Fırat Tat, "Paça değişik bir sistemle yapılıyor. Bir gün önceden kelle ve paçaları alıyoruz. Küvette bir gün bekletiyoruz. Ertesi günü kazanların içerisinde 15-20 tane de ilikli kemik atarak 8 saat kaynamasını bekliyoruz. Kef olayı derler, kefini devamlı üstünden alıyoruz. Malzeme piştikten sonra çıkartıyoruz. Çürüğü, dili, ayağı, işkembesi ve beyni ayrı olmak üzere yaparak müşterilerimize servis ediyoruz." dedi.

Doktorların da Tavsiyesi

"Kış mevsiminde en büyük antibiyotik paçadır. Grip hastalığında doktorların tavsiye ettiği paçadır. Serum takmanıza gerek yok gelin paça için. Doktorların tavsiyesinden dolayı paça, kış mevsiminde daha yaygın. Ayak kırıklarında paça, doktorların en büyük tavsiyelerinden birisidir. Bunun da nedeni, içerisinde ilik olduğu için kaynamayı daha erken yapıyor."

Sürekli Bir Talep

"Vatandaşlar en çok çürüğe rağbet gösteriyor. Biz günde 5 kelle kilo olarak da 120 kilogram kelle yapıyoruz. Paça genelde yaz ve kış aylarında aynı gidiyor. Yaz mevsiminde düğünden çıkan vatandaşlar tercih ediyor ondan dolayı da satışta yaz kış, fark etmiyor."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —