google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yıllık denetim programı kapsamında il genelinde DNA barkod ve gübre takip denetimleri gerçekleştirdi. Denetimlerde, gübre üretimi ve dolum süreçlerinden son kullanıcıya kadar uzanan tedarik zincirinin izlenebilirliği titizlikle kontrol edildi.
Gübre Takip Sistemi (GTS) ile sahte, tağşiş edilmiş ve merdiven altı gübre üretiminin önlenmesi hedefleniyor. Bu sistem sayesinde haksız rekabet engellenirken, hem dürüst üretici hem de çiftçi korunmuş oluyor. Denetimler sırasında, ürün güvenliğini sağlamak için uygulanan DNA barkod yöntemi de detaylı bir şekilde incelendi.
Üretim veya dolum aşamasında ürünlere uygulanan DNA barkodun varlığı, numune alımı ve analiz yoluyla tespit ediliyor. Ambalaj üzerine yerleştirilen gizli veya görünmez DNA logoları ise özel UV fener ışığı ile kontrol ediliyor. Bu yöntem, ürünün orijinalliğini kanıtlamada kritik bir rol oynuyor.
Özellikle nitratlı gübrelerde, ürünün içeriğine DNA işaretleyici uygulanıyor ve ambalaj üzerine bir karekod (DNA Barkod) yapıştırılıyor. Bu kapsamlı uygulama sayesinde gübre, üretim noktasından son kullanıcıya ulaşana kadar her aşamada güvenli ve tam olarak izlenebilir hale geliyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, denetimlerin periyodik olarak devam edeceğini ve çiftçilerin kaliteli, güvenilir gübreye erişiminin sürekli güvence altında olacağını belirtti.