Van Kedileri Yılda Üç Kez Çiftleşiyor

Van Kedileri Yılda Üç Kez Çiftleşiyor

Van Kedisi Araştırma Merkezi'nde 2026 doğum programı için senkronize çiftleştirme başlıyor.

Senkronize Doğum Programı Başlıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kedi Villası’ndaki Van kedileri, planlı üretim sayesinde yılda üç kez kızgınlık dönemine giriyor. 2026 yılı doğum programı kapsamında senkronize bir çiftleşme takvimi oluşturuldu. 2025 doğumları sonrası damızlık kedilerin tüm aşıları tamamlandı ve kilo aldırma programları uygulandı.

Mart Ayında İlk Parti Başlayacak

Şubat ayında çiftleşme hazırlıkları tamamlanırken, mart ayı başında birinci parti çiftleştirme programı devreye girecek. Bu kapsamda 25 ila 30 anne adayı kedinin özel odalarda çiftleştirilmesi planlanıyor.

Orijinal Özellikler Öncelikli

Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, merkezdeki damızlık hayvanların yüzde 95’inin orijinale yakın özellikler taşıdığını belirtti. Bu niteliği taşımayan kedilerin damızlık olarak seçilmediğini vurguladı.

Üç Aşamalı Çiftleştirme Planı

Prof. Dr. Kaya, mart ayındaki ilk programın ardından Ağustos ve Ekim aylarında da yeni çiftleştirme dönemlerinin gerçekleştirileceğini açıkladı. Bu planlama, merkezin kapasitesi ve sağlıklı yavru elde etme amacı doğrultusunda yapılıyor.

30 Anneye Eş Zamanlı Program

Aynı dönemde 25-30 annenin doğum yapmasıyla mümkün olan en fazla sayıda sağlıklı yavrunun elde edilmesi ve kayıpsız bir şekilde büyütülmesi hedefleniyor. Bu nedenle yaklaşık 30 anneye yönelik eş zamanlı çiftleştirme programı en doğru yöntem olarak görülüyor.


Haber Kaynak : Ajansturkhaber

Yorumlar (0)

GÜNDEM

Nilhan Osmanoğlu Elazığ'da Ramazan Söyleşisine Katıldı
Elazığ'da U16 Kadınlar Sutopu Şampiyonası Sona Erdi
Prof. Pirinçci: Rahim Ağzı Kanseri Korunmasında Aşı Kritik
Patnos'ta öğrenciler okul bahçesinde 'Kâbe'de Hacılar' ilahisini topluca söyledi
Palandöken'de trafik kazası: 1 kişi yaralandı
Haberi Sesli Oku