AHEF’İN İTİRAZI VAR: ''TARİHİ GEÇMİŞ AŞI ASLA YAPMADIK YAPMAYIZ !''

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Eylül ayında yayınlanan Sayıştay raporunda özellikle bazı durumların iyi anlaşılamadığının ya da anlatılamadığının önemle altını çiziyor.


SAĞLIK 3.10.2019 15:28:00 0
AHEF’İN İTİRAZI VAR:

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Eylül ayında yayınlanan Sayıştay raporunda özellikle bazı durumların iyi anlaşılamadığının ya da anlatılamadığının önemle altını çiziyor. Sayıştay raporu ve ardından yapılan açıklamalarda aşılardan bahsedilmesi ancak doğruluğu bulunmayan bazı ifadelere yer verilmesi nedeniyle Aile Hekimleri bir açıklama yaptı.

AHEF tarafından yapılan açıklamada, “artık her yaşta ölümlerin sıralamasında enfeksiyon hastalıklarının yükselişini görmezden gelmek mümkün değildir” ifadesine yer verildi. “Aşı günümüzde "sağlıklı su"dan sonra sağlığın korunmasında ve devamında en önemli etkendir. Bu husus göz ardı edilmemelidir. Aşılar sayesinde beklenen yaşam süresi ortalama 40'lardan iki katı süreye çıkmıştır. Birçok salgın yapan hastalık aşılar sayesinde ya bitmiş ya da kontrol altına alınmıştır”

Ülkemizin bebek ve çocuk aşılamasında %98'lere varan aşı yapılma oranı ile dünya sıralamasında üst sıralarda yer almasını sağlayan, ülkemizde en çok aşı uygulayan hekim grubu olan Aile Hekimleri “Sağlıkta bazı şeyler vardır ki kazanımın bedeli hayat olduğunda hiç bir ihmal kabul edilemez. Bir kişinin, çocuğun ya da bebeğin sağlıklı hayatı söz konusu olduğunda çoklu aşı zaiyatı göze görülmez ve hesaplanmaz” dedi.

Aile Hekimleri özellikle de "aşı kararsızlığı"nın halk sağlığına tehdit oluşturduğu şu günlerde aşı üzerine bilgilendirme veya haber yapılırken herkesin sorumlu ve dikkatli davranması gerektiğine dikkat çekiyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) yaptığı açıklamada: “Aşılar bazen hastalık etkeninin parçalarından bazen de belli miktarda zayıflatılmış etkenden yapılır. Pek çok deney ve kontrol sonrası ideal ısı belirlenir ve o ideal şartlarda saklanır. Bazı aşılar aynı anda pek çok etkene karşı koruyuculuk içerir ve karma aşılar olurlar. Örneğin Konjuge pnömococ aşısı (KPA). Bazıları ise tek bir etkene karşı üretilir ve etken adı ile anılır. Örneğin verem aşısı (BCG). Bazı aşılar tekli enjektör içinde olurken bazı aşılar çoklu flakonlar içinde olur. Özellikle flakon içindeki aşının belli bir kullanım süresi vardır ve bu süre bazen gün, bazen saattir. Aşıyı uygularken bu şartlara azami dikkatle kontrol eder ve uygularız. Her bebeğin ve yetişkinin aşı takvimi ulusal aşı takvimine uygun şekilde ve kendine özgüdür. Genelde çoklu aşılar için bu takvime uygun zaman aralığı içinde belli gün ve saatler arasında bebekleri çağırır, belli saate aşıyı açar ve uygularız. Kalan aşı kullanılmaz.”

Aile hekimlerinin yaptığı aşılar, İl Sağlık Müdürlükleri depolarından, ilçe sağlık müdürlüklerine ve Aile Sağlığı merkezlerine özel soğutuculu taşıma araçları ile getiriliyor. AHEF, “Aşıları temin ettikten sonra Aile Sağlığı Merkezlerinde bulunan buzdolaplarında tutuyoruz ve ısıları Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilen bir sistemle de anlık ısı takipleri yapıyoruz. Aşıların merkez depolardan kişiye uygulanınca kadar tüm hareketleri aşının üzerindeki barkod ile ATS de denilen Aşı Takip Sistemi ile takip ediliyor.”

 


SPOR


GÜNDEM

Başkan Büyükkılıç’tan çocuklara özel kitap fuarı ve şenliği
Başkentte modern taksi durağı sayısı artıyor
Ayvalık'ta Balıkesir'i karşılama 'Akın'ı!
Antalya Muratpaşa'da sokak köpeklerinin özel yaşam alanı
Manisa Büyükşehir Meclisi'nde görev bölümü yapıldı

SON DAKİKA